В медиите

РОДОЛЮБЦИ ОСЪДИХА ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

           Декларацията за възродителния процес сякаш е приета от турския, а не от българския парламент. С нея се залага на карта националният интерес, предават се интересите на тракийските българи и потомците им, посочи в изказването си по време на пресконференция в София-прес академик Георги Марков.                  Пресконференцията бе организирана от СОСЗР, Отечествения съюз, Славянските дружества в България, Национална асоциация „Сигурност”, Националния съюз на разузнавачите от запаса и др.  Своето слово полковникът от запаса Димитър Вандов започна с предложението Народното събрание да отмени тази декларация, която е насочена срещу българската държава и обслужва интересите на Турция. Последствията от нея ще са тежки за България. Декларацията представя страната ни като държава, която е извършила престъпление срещу човечеството. Постановките са в интерес на Турция и се дава възможност на турците да предявят искове за компенсация на турските граждани, които напуснаха България.
„Безотечественици” нарече професор Бончо Асенов 112-те депутати, гласували тази декларация. Завърши с думите, че възродителният процес не е завършил и има сериозни причини за това.С липса на национално-отговорна политика свърза приетата декларация Горан Симеонов от Асоциацията на разузнавачите от запаса. Всяко заиграване с националната карта изисква национално отговорно отношение и патриотизъм. Той отбеляза, че ролята на специалните служби по време на възродителния процес е положителна и голяма, и е основание за гордост, а не за демонизирането им. Според него подобни декларации показват интелектуална немощ и липса на историческа памет.Тези, които гласуваха тази декларация, не познават историята ни – включи се в дискусията професор Трендафил Митев. Той припомни, че България е единствената държава в Европа, която създаде тюркоезична интелигенция, но с тази политика на толерантност по-късно се злоупотребява.Крум Лазаров коментира, че целта на възродителния процес е било да се затвори арабския пазар на оръжия за България и предложи да се направи референдум по въпроса за възродителния процес.Народните представители не са знаели за какво гласуват при приемане на тази декларация. Голяма част от тях са исторически невежи – категоричен бе академик Георги Марков. Той уточни, че терминът „етническо прочистване” е заимстван от бивша Югославия. Би било редно българското правителство да се произнесе по декларацията.Нямаше никаква насилствена асимилация – посочи Йордан Спасов, пряк участник в събитията. Той предложи да се обяснява на младите хора истината за възродителния процес.
В отговор на зададен въпрос главният секретар на ЦС на СОСЗР Димитър Зафиров уточни, че Общественият съвет по въпросите на отбраната има свои специфични задачи и не би следвало да взема отношение по проблема.В дискусията взеха участие още главният редактор на вестник „Зора” Минчо Минчев, журналистите Йоцо Пацов, Мария Цветкова от телевизия СКАТ и др.

Красен БУЧКОВ


Изработка на сайт: OnboxMedia