акция „Мисия за мир и приятелство – 100 години от края на Първата световна война: уроци и съвременност“

 

 

 

 

 

 

 

 

Национална Асоциация „Сигурност” взе участие в

 Международната хуманитарна акция „Мисия за мир и приятелство – 100 години от края на Първата световна война: уроци и съвременност“

Международният консултативен Комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на България и при съдействието на Министерството на отбраната на България проведe Международна хуманитарна акция „Мисия за мир и приятелство – 100 години от края на Първата световна война: уроци и съвременност“, а също така своята шеста генерална асамблея.

Мероприятието се проведе в София на 22 май 2019 година.

В него взеха участие ръководители на организациите на офицерите от запаса, резерва и ветерани от над 20 страни, представители на Министерството на отбраната на България, на Столична община, редица ветерански и младежки организации на България, на дипломатическия корпус, Президентът на Световната федерация на ветераните г-н. Бергтун /Норвегия/, Президентът на Международната Асоциация „Войници на мира“ господин Лорън Аттар-Байру.

С основен доклад „Ролята на Международния консултативен Комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва в предотвратяването на военни конфликти, осигуряването на мира и сигурността“ представи президентът на Международния консултативен Комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва Александър Каншин. Изказвания направиха делегати от Р.България, Израел, Норвегия, Швеция, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Русия, Азърбейджан, Украйна, Йордания, Испания, Естония, Литва, Чехия, Словакия.

Бе приет заключителен документ „Обръщение на участниците на Международна хуманитарна акция „Мисия за мир и приятелство – 100 години от края на Първата световна война: уроци и съвременност“ към ръководителите на държави и правителства, обществени, ветерански, младежки организации и световната общност.“

В него е обърнато внимание на това, че днес, в условията на глобалната политическа нестабилност в света и нарастващата взаимозависимост на държавите, единствена сигурна застраховка от заплахите региони и континенти да бъдат въвлечени в мащабни конфликти, е да се вземат предвид интересите на всички страни, а също така спазване на универсалните принципи на равна и неделима сигурност на държавите в цял свят.

Необходимо е консолидиране на усилията на всички държави и  общества, включително на военните ветерани и младежта, за ефективното противодействие на предизвикателствата на тероризма и екстремизма, да се осигури надеждна защита от тези заплахи, като ефективна работа може да се осъществи само с централната координираща роля на ООН.

Членовете на Международния консултативен Комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на България, всички участници в международната хуманитарна акция потвърдиха, че в своята дейност и занапред ще използват своя опит и възможности за противодействие на съвременните заплахи за мира и сигурността, за недопускане на войни и военни конфликти.

Мисията в София завърши с мемориална акция – тържествена церемония по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн с участие на гвардейската част и Военна полиция.

 

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia