145 години от края на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г

На 26 януари в Централния военен клуб – София, се проведе Юбилейната научна конференция „145 години от края на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Приносът на Граф Н.П.Игнатиев за Освобождението на България“. Тя е организирана от Фондация “Устойчиво развитие за България” и е част от богатата Програма, осъществявана в цялата страна за честване на юбилейната годишнина, подготвена от Националния инициативен комитет за отбелязването на 145-годишнината от Освобождението на България.

Във Форума участваха общественици, политици, историци, културни и научни дейци, ръководители на авторитетни национално представени организации като: Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална Асоциация Сигурност, Български антифашистки съюз,  Асоциация на разузнавачите в България, Съюз на ветераните от войните на България, Българско дипломатическо дружество, Национално движение Русофили, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Славянско дружество в България, Съюз на пенсионерите и много други.

Конференцията откриха със встъпителни и приветствени слова Н.Пр.Елеонора Митрофанова – посланик на Русия в България, Станка Шопова – председател на Фондация “Устойчиво развитие за България”, Янка Такева – председател на СБУ, Боян Ангелов – председател на СБП, Красимир Премянов – председател на Тракийските дружества в България, Румен Петков – председател на ПП АБВ и др.

С научни доклади участваха Минчо Минчев – издател на в-к “Нова зора, проф. Нина Дюлгерова, проф. Андрей Андреев, Калина Канева, Анатолий Щелкунов – по видеовръзка, проф. Любомир Халачев, проф. Искра Баева  други.

Впечатляващо беше единомислието за това, че трябва да се отстоява историческата правда, традициите и идеалите на българския народ, почтеността и признателността за градивната роля на Русия за националното ни Освобождение и за възстановяването на българската държава.