На 23.01.2019 г. по покана на клона на НА „Сигурност“  и Областния съвет на СОСЗР в Пазарджик, в града гостува посланик  Любомир Шопов дипломат от кариерата , кадрови служител в българското външно политическо разузнаване.

Пред офицери и сержанти от НАС,СОСЗР и други обществени организации той представи  втора част на книгата си „Турският въпрос и държавната сигурност – „Измамата“. В нея авторът разглежда световните междудържавни отношения в миналото и към този момент. През тази призма споделя своите виждания за философията и двойните стандарти в отношенията между България и Турция, като бивш началник на отдел Трети  в Министерство на външните работи.

            В непринуден разговор за глобалните и регионални политически интереси на Балканите , той сподели важни  моменти от близката история на Република България. Неговите непосредствени впечатления от преговорите между източният и западният блокове през последните десетилетия на миналия век и отражението  им на Балканския полуостров предизвикаха голям интерес в аудиторията. В този контекст бяха споделени любопитни  моменти от възродителния процес, започнал веднага след Руско-турската освободителна война 1877-1878 година в България и Турция , за трагедията на българските бежанци от Тракия и Мала Азия , турските доктрини и България, османската агресия и отпора на българската държава , отразени в книгите му  „Отдел Трети“  ,  „Геноцид“ и „Турския въпрос и държавната сигурност“.

            Повече от 2 часа продължиха въпросите и отговорите в непринуден разговор между посланик Шопов и присъстващите в залата. Изразено беше желание за бъдещи срещи и с други организации на съюза в областта.

            След срещата Любомир Шопов даде интервю за местния канал на телевизия Телемедиа. Срещата беше отразена в ефир.

Поради отказ на директора на Военния клуб в гр. Пазарджик, срещата да се проведе там, под претекст,че книгата  „Измамата”- част втора на „Турският въпрос и държавната сигурност”    е с религиозно съдържание,  тя бе представена в читалище „Христо Ботев”, за което благодарим сърдечно на ръководството на читалището.

                                                                                                                                                    УС на НАС

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia