ДЕКЛАРАЦИЯ

    По повод спирането на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13.09.2019 г. и продължаващото отсъствие на адекватна реакция на компетентните органи и демонстрираната от тях пълна безпомощност и липса на визия на обществените медии,

      Ние, представителите на граждански сдружения и организации, обединени от общата ни загриженост за стабилността на институциите, настояваме:

  1. „Комисията за култура и медии“към Парламента незабавно да организира и проведе обществена дискусия за мястото и ролята на обществените медии (БНТ и БНР), на основата на която да се разработи нов Закон за радиото и телевизията, който да определи адекватните обществени цели на двете институциии да регламентира независим бюджет по подобие и аналог с бюджета на Съдебната власт, да предложи нов начин за формиране на СЕМ с участието на представители на обществеността.
  2. При бездействие на Парламентарната комисия очакваме Президента на  Р. България г-н Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по тази тема, най-късно до края на месец ноември тази година.

     Надяваме се политически отговорните фактори да осъзнаят, че имат последен шанс да прекратят агонията в обществените медии и в медийния регулатор, преди задаващата се медийна анархия да погълне и медиите, и регулатора и самите тях.

           Сдружение „Инциатива Единение”

           Национална Асоциация „Сигурност”

           Международна организация за реална алтернатива

 

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia