ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална асоциация „Сигурност“ и Асоциация на разузнавачите от запаса

Трите неправителствени организации, чийто членове са работили и продължават да работят за националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили, изразяваме тревогата си от зачестилите инциденти във фирми, които водят до най-тежкото – загуба на човешки живот. Поднасяме съболезнованията си на близките на загиналите 15 българи във фабриката за производство на взривни вещества в с. Горни Лом и на всички, чийто роднини и приятели загинаха в предишни инциденти.

Нашата позиция е категорична, че държавата трябва да вземе в ръцете си тази опасна дейност. Настояваме за чувствително повишаване отговорността на контролните органи и за сериозни взискания към тези от тях, които си затварят очите пред нарушенията в производствените структури. Смятаме, че трябва да се въведат държавни стандарти за подготовка, както на ръководителите, така и на изпълнителите в предприятията с такъв предмет на дейност.

Специално внимание държавата трябва да обърне на утилизацията на боеприпаси и въоръжения. Необходимо е да се прецени много сериозно принципът за тяхната търговска реализация, с оглед на сигурността и безопасността. Съответните органи да направят преглед на лицензиите на фирмите и на основата на конкретен анализ да предложат повишаване на изискванията към тях.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Националната асоциация „Сигурност“ и Асоциацията на разузнавачите от запаса са готови да окажат експертна помощ на изпълнителната и законодателната власт в усилията й за предотвратяване на такива трагедии, за които днес  е Ден на национален траур.

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР

Полковник от запаса Чавдар Петров, председател на НАС

Полковник от запаса Горан Симеонов ,председател на АРЗ

София, 03.10.2014 г.

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia