Експертът пред BNews

Атаката в Бостън е целяла много жертви

Ива Капкова

2fc934e31bd7

DSC_0075Нищо чудно „Ал Кайда“ да стои зад удара в Бостън, смята експертът по национална сигурност и бивш шеф на НСС о.з.полк. Юлий Георгиев. В интервю за BNews той коментира и Бръмбаргейт. Според бившия контраразузнавач в МВР е работила престъпна група, чийто член е Цветан Цветанов, ако е знаел за съществуването й. Ако не е знаел – значи не е бил за този пост, смята експертът.

– Изненадаха ли терористите американците с този първи голям терористичен акт след 11 септември?

– Независимо от защитните мерки, независимо от състоянието, в което се намират защитните системи – дали са в състояние на пълна бойна готовност, дали действат на постоянен такъв режим, гаранциите за противодействие срещу терористични атаки никога не могат да бъдат стопроцентови. Самият факт, че лицата, подготвили и осъществили тази атака, не са били предварително задържани, и че самата атака е станала, говори, че има пробив в защитните системи, пробив в системите за сигурност на САЩ и този пробив, естествено, че води до тези изключително трагични ефекти.

– Дали не се поуспокоиха американците, след като минаха толкова години от атаките на 11 септември? Това е втората голяма от тогава насам.

– Напротив, те създадоха Министерство за вътрешна сигурност, създадоха много сложна и добре действаща система от центрове за управление, за наблюдение на риска от тероризъм и т.н.въведоха по летища, гари, по границите си – изключително стриктни мерки за контрол и не можем да кажем, че са подценили проблема. По-скоро не е възможно тоталният контрол в днешно време, когато имаме непрекъснато движение на хора насам-натам, когато връзките между държавите и гражданите са непрекъснати и скоростни. Не може да се осъществява тотален контрол в пълния му обем.

 А вие кой очаквате да поеме отговорността? Кой е поръчителят? Каза се, че става въпрос за самоделки.

– Защо? Очаквате ядрено устройство ли да гръмнат? „Ал Кайда“ също работят със самоделни устройства. Освен това има такива самостоятелно действащи, събудени клетки на „Ал Кайда“, има групи от самоинициативници, така че всичко е възможно. Хора, които възприемат идеологията на „Ал Кайда“ и намират пътища да я реализират с терористични удари.

– Кое може да е провокирало този терористичен акт, да се избере точно този момент?

– Събиране на много хора на публично място.

– Твърди се, че не е била целта да се убият много хора, затова бомбите са били поставени ниско долу.

– Напротив, точно това са искали. Като ти отрежат двата крака, ти загиваш тотално, защото ти изтича кръвта, докато дойдат спешните медицински екипи.

– Тоест, целта е била повече човешки жертви?

– Разбира се, повече жертви, повече шум – ето, целият свят за това говори. Шум, жертви, страх, паника, психоза, това е целта на тероризма.

– Не виждате по-глобална причина за избрания момент на удара?

– Ако гръмнат и в други държави в близките дни, тогава ще преценяваме.

– По време на дискусията за националната ни сигурност в МС казахте, че докладът на „РискМонитор“ подценява външния фактор като заплаха.

– Да, жалко, хубаво са го направили, но му липсваха една-две глави, написани от специалисти-експерти по национална сигурност.Съсредоточили са се върху институциите във вътрешен план. Какво значи институции? общо понятие! Не можеш, примерно, разузнаване, контраразузнаване, министерството на културата и на спорта да ги сложиш на една линия.

И да им възлагаш еднакви надежди и отговорности. Ако не е стабилно министерството на спорта в момента, националната сигурност ще усети ли по някакъв начин?!Ще има ли отражение? Съмнявам се.Ако МВР, армията и спецслужбите не са на ниво – тогава за каква сигурност говорим.

 Разграден двор ли са службите и МВР, особено на фона на последния скандал с подслушванията? Какъв е Вашият прочит на СРС-гейт?

– Моя прочит аз го казах – става дума за организирана престъпна група, която е действала в продължение на години. Която е подкрепена, която се е ползвала с политическа протекция.

– Отпреди Цветанов?

– Много е възможно и отпреди Цветанов. Група хора, които са били на различни позиции, но са правели подобни неща.

– Как ще завърши, според Вас, този скандал?

– Ще завърши със съдебен процес, сигурен съм.

– Но знаете, че висшестоящите в тази система писмени заповеди не дават, те винаги ще се отърват?

– Разбира се. Но те не могат да се отърват, особено Цветанов не може да се отърве, защото той носи отговорност като длъжностно лице. Той е министър.

– Смятате ли, че прокуратурата ще му повдигне обвинение?

– Трудно ми е да кажа, още съм колеблив, не съм сигурен. Но би трябвало. Обикновено, когато се случи подобен скандал, висшият ръководител си подава оставката.Това е практиката.

– Е, той не е министър в момента.

– Той не е министър, но в случая трябва да поеме някаква отговорност.Не одобрявам неговата защитна позиция. Тя е губеща, защото той няма печеливш ход, според мен.Това дали има осъдени лица, дали има документирано престъпление, вече отива на заден план. След като ръководителят на тази институция е допуснал да се случват такива неща и не е упражнил достатъчно контрол, защото контролът не е личен, може да се упражнява от назначена от него комисия, от разработване на нови процедури, които контролират процесите и да бъдат подлагани на мониторинг, да речем. Това е неговата роля.

– Дори да е знаел и да не е знаел, той си носи отговорността?

– Никакво значение няма. Ако е знаел, това значи, че е член на тази престъпна група, за която говорим. Ако не е знаел,той просто не е бил за този пост.

 

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia