Интервю

Аргументи-бг

ПОЛК. СТЕФАН МУХИН*: ПОДСЛУШВАНЕТО Е СЕРИОЗНО ОРЪЖИЕ

СДОТО трябва да остане в МВР, но да бъде една структура, т.е. да обслужва, включително военното разузнаване, НРС и ДАНС.

25 април 2013 08:52 | Спирдон Спирдонов

muhin– Г-н Мухин, като специалист в областта на оперативно-техническото осигуряване на МВР, как оценявате обществената дискусия, която се води по въпроса за подслушването?

– В тази дискусия говорят преди всичко хора, които са запознати в общи линии с проблема. Всички разбират от подслушване. Задават им въпроса и започват. Няма ги професионалните мнения.

– Как реагирате на твърденията, че преди 10 ноември 1989 г. у нас е имало т.нар. тотално подслушване?

– Тези твърдения са също на хора, които не познават нещата. Нямаше физическа и техническа възможност да става това. Няколко години съм обслужвал техниката. Зная с какво се разполагаше. Познавам възможностите на апаратурата. Мога да кажа колко хора бяха необходими, за да има „тотално” подслушване. Нямаше възможности, нямаше и толкова хора. Не говоря само за центъра. Отговарях и за окръзите. Зная какво е положението.

– Какво стана след 10 ноември 1989 г.?

 Разбихме си службите за сигурност. Съсипахме агентурата. Така останахме без информация какво става в престъпния контингент. Няма агентура, не можем да влезем в този контингент. За това тръгнахме да събираме информация само от телефоните.

Днес комуникацията между хората по телефоните е много активна. Освен това включването в телефоните на практика се оказа простичко. Но ако са верни данните, за които се говори,коефициентът на полезно действие е нищожен. Казват, че е около 3 процента. А останалите? За какво служи информацията от тях? Това е тревожното.

– С какво помага подслушването на телефоните?

– Подслушването на телефоните дава информация и ориентира оперативните работници накъде да тръгнат при разкриване на престъпната дейност. Затова всеки мобилен оператор е длъжен да осигури ресурс за подслушване на телефоните на неговите клиенти. Там има нещо, което никой не го закача. Дали е добро, или е лошо? Прокуратурата влезе в службите и ще си каже мнението.

– Какво представлява техниката, с която съответната служба подслушва?

– Техниката в тези подвижни коли не е нещо ново. Занимавам от доста години със защита от подслушването. Доста мои клиенти са ме питали как могат да ги подслушват. Отговорът е, че могат и мобилната установка е в състояние да даде веднага информация на място. Отиваш близо до обекта, като започне да говори по телефона, го подслушваш. Разбира се, като му вкараш номера на телефона в апаратурата.

– Продават ли се тези апаратури?

– Продаваха се с различни възможности – от един до няколко телефонни номера за подслушване. Но доставката им на частни лица е забранена от доста години. Не зная какви точно техники са използвани от хората в моята бивша служба. При всички положения обаче са високо ефективни. Целта е да се чуе и веднага да се реагира. Това е много сериозно оръжие.Ако е истина, това, което се говори и заради което прокуратурата влезе в службите, положението е отчайващо.

– Кое е най-важното в системите за подслушване?

– Изключително важни са пълната секретност и защитата на всяка буквичка, която се изписва в съобщението, за да не излезе навън. Бях неприятно изненадан от това, което казва прокуратурата за организацията в тази служба.

– Къде е отговорността на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов? Правилно ли е тя да се прехвърля на главния секретар?

– Законът за специалните разузнавателни средства е категоричен, че министърът на вътрешните работи отговаря. Той трябва да осигури контрол и строга дисциплина при използването на техническите средства, както и върху информацията, която се събира от тях. Законите важат и за министрите, дори и за Цветанов.

– Възможно ли е да има самодейно подслушване от служителите?

– Трябва да е луд някой от службата, за да предприеме такова нещо. Има обаче нещо друго. Защо толкова много служби у нас – МВР, ДАНС, военното разузнаване и НРС, имат право да подслушват? А, ако включим и тези структури, които са в частните компании?

– Възможно ли е да се възстанови изтритата информация?

– Според мен има някакъв минимален шанс да се възстанови изтритото. Дали ще успеят, не зная.

– Смятате ли, че и две трети от сигнала, подаден до прокуратурата от председателя на БСП Сергей Станишев, да се окажат истина, това означава сериозен минус за националната ни сигурност и конкретно за МВР?

– Ще отида по-далеч. Една трета да докаже прокуратурата от изнесените факти е сериозен скандал. С основание ще се питаме дали тази техника е насочена за противодействие на престъпността у нас. Тук е и въпросът за морала. Защо ще слушаме нашите опоненти?

– Очевидно освен строга организация в тази служба е важна и личната отговорност. Как ще коментирате действията на Радко Димитров, известен вече като Радко Отверката?

– Не го познавам. По мое време той е бил в друга структура. Смятам обаче, че е абсолютно глупаво да станеш от честването на рождения си ден и да отидеш да заличаваш някакви следи. Той се е паникьосал. От друга страна тези действия подсказват, че има нещо, което не е в ред.

– Какво бихте препоръчали, за да не се допускат подобни ситуации и занапред? Смятате ли, че Специалната дирекция „Оперативно-технически операции” трябва да се изведе от МВР?

– Тази служба трябва да си остане в МВР. Извеждането й от вътрешното министерство няма да бъде правилно. Тя обаче трябва да остане една и да обслужва, включително военното разузнаване, НРС и ДАНС. На второ място – определено смятам, че министърът не бива да управлява директно тази служба. Тя трябва да се управлява от професионалист, който да е на второ ниво. Министърът да наблюдава отблизо, но да не командва парада. Той е политическо лице. Важно е тази служба да бъде на пряк контрол от парламента.

*Полковник от резерва инж. Стефан Мухин е бил заместник-началник на Оперативно техническото управление на МВР, сега Специална дирекция „Оперативно-технически операции” (СДОТО), до 1992 г. В момента е консултант по фирмена сигурност. Член е на Национална асоциация „Сигурност”.

 

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia