Бившият директор на НСС: При социализма нямаше проституция

автор(и): Труд онлайн

1

Снимка: БТВ

След 1989 г. започна едно демонизиране на органите на ДС. Започва да се говори за колективна вина. Нека хората знаят, че преди 89-та година България беше член на Съвета за сигурност – нещо, което никога няма да бъде постигнато отново. Държавна сигурност пазеше държавата. Това каза в „Лице в лице“ по БТВ полк. Чавдар Петров, бивш директор на НСС.

Тогава нямаше корупция. Имаше ли проституция тогава? Не! Ако е имало, нека изкарат досиетата на проститутките. Имаше ли силови групировки? Нямаше! Нямаше организирана престъпност, нямаше кой да тормози хората.

Негов опонент в студиото беше Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. „Не ДС е била демонизирана, а ДС е демонизирала държавата. Защото това, което тя е правила с хората, е извън разбирането за човешки норми. При нас дойде един човек, който поиска досието на баща си. Четейки това досие, той откри, че баща му е сътрудник на ДС. Как става това? Преди години една камионетка го взима от работа, води го на „Московска“. 24 часа го тормозят, за да го принудят да стане сътрудник. Той отказва. Накрая му казват – имаш жена, бременна. Искаш ли да видиш жена си и детето си? И той склонява да сътрудничи“, разказа Бончева.

„Важно е да се покаже системата. Защото тя е била една ужасяваща система. И няма защо да се заблуждаваме, че е служила на държавата. Създадена по съветски модел, тя е имала за цел да сплашва и подчинява хората. И друго – била е стълба, по която са се изкачвали кариеристите“, допълни Екатерина Бончева.

Полк. Петров не се съгласи с нейното мнение: „Имаше Варшавски договор, имаше и НАТО преди 89-та година. Основен „враг“, по който работеше ДС, беше Турция. В исторически план – под чие робство сме били толкова дълго време“.

Петров категорично отрече да има връзка между кредитните милионери и ДС. „Не бъркайте сътрудниците на милицията с тези на ДС“, подчерта полковникът.

„В края на януари най-вероятно ще излезем с първото решение за кредитните милионери сътрудници на ДС. Документите, по които работим – това е касетата на БНБ, с която сътрудничим много добре. Там са записани 9760 юридически лица, които са кредитни милионери. Трансформирайки ги, ние трябва да стигнем до една бройка на около 15 000 физически лица. Важното е, че ще проверим и общинската, и държавната приватизация“, заяви на свой ред Бончева.

Опонентът й застъпи професионалната си позиция: „Информацията, особено за престъпната дейност, не се събира от телевизии и радио, а по специфични методи, използвани в цял свят. На 30.10. м.г. направихме една конференция, посветена на международния тероризъм.

Всички участници бяхме категорични, че службите, държавата не са готови да приемат една такова предизвикателство, защото нямаме информационни източници. Ако ние имахме такива източници – хайде, да ги наречем „агенти“ – в „Килърите“, „Наглите“, щяхме да ги неутрализираме преди това и нямаше да има нито едно отвличане, нито едно убийство“, бе категоричен полк. Чавдар Петров.

 

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia