Среща – семинар

На 14,15 и 16 септември в гр. Казанлък, в местноста Крънска кория  се проведе първия национален събор на запасното войнство на България. Подробности може да прочетете в сайта на СОСЗР.

В подготовката и провеждането  на събора активно участие взе НАС. На 14.09. бе проведена среща-семинар с представители на  УС, УС на клоновете и клубовете на Асоциацията.

На срещата присъства ръководството на ТД  ДАНС – Ст. Загора,  които предадоха поздравите от името на Председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Участие в срещата взеха и представители на гражданско сдружение МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА РЕАЛНА АЛТЕРНАТИВА /МОРАЛ/, с което провеждаме съвместни научни конференции и председателя на българо-скандинавската търговска камара г-н Йоран Свенсон.

Срещата беше ръководена от председателя на НАС Чавдар Петров, който представи участниците от клоновете поимено,. Представен беше  и УС на НАС.

Такава среща се провежда за първи път. Разгледани бяха организационни въпроси, обмяна на опит и запознаване с положителните практики от дейността на колегите.

В тази връзка колегите от Смолян ни запознаха с опита който имат в участието си в местната власт. Споделени бяха и мнения на колегите от Варна,Ловеч,Плевен Кърджали,Стара Загора, Пазарджик,Бургас които оцениха високо провеждането на срещата като начин на обединение и подобряване на съвместната работа със структурите на СОСЗР.

Беше изтъкнато ,че НАС има подписани споразумения за съвместна работа с Отечествения съюз, Славянското дружество, Тракийските дружества, Съюза на българските журналисти, Българския антифашистки съюз, движение 3-март, Общонационален комитет„Васил Левски“, студентски организации, ВУЗ в които се провеждат дни на сигурността и различни конференции, МВР и синдикатите на МВР, сродни организации от региона на Югоизточна Европа и Австрия.

Обсъден беше и въпроса за съвместната работа с местните общински власти, участието в местните избори и как да  се разпространяват и популяризират идеите и мероприятията на нашите структури в страната.

Стигна се до  извода, че в различните областни центрове НАС има добри контакти с  ТД на ДАНС и областните дирекции на МВР, а в някои такива липсват.

С болка беше констатирано,че няма условие за използване богатия оперативен опит и знание на членовете на НАС, което би  било в полза на работата на МВР и службите за сигурност. Засегнат бе и въпроса с клубната база и липсата на помещения за организиране на дейността и провеждане на мероприятия.

Г-н Свенсон изрази учудването си, че в Р.България хората които са работили за държавата, сега са подложени на унижения и опити за лустриране. В Швеция такива хора са гордост за страната. Той обеща да направи контакти с подобни структури в Швеция и други скандинавски страни.

Констатирано беше, че вече се проявява активен интерес към членство в Асоцияцията от по-младото поколение служители.

Участниците се обединиха около становището, че България е силна само когато е обединена и единна. Разединена и слаба тя е разпокъсвана и управлявана от чужди сили и интереси.

Има закони, които разединяват хората и настройват различни обществени групи една срещу друга. Типичен пример е т.н. закон за досиетата и ръководството на комисията по досиетата, начело с бивш служител на МВР.

Взе се решение местните структури да установят по тесни контакти с местни родолюбиви и патриотични организации и да работят съвместно за доброто на хората и общините.

В последно време се забелязва във социалната мрежа  публикуване на провокативна и фалшива информация за дейността на Асоциацията.

Истината за дейността на НАС може да прочетете в сайта ни nas.bg.

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia