Важното е прокуратурата да стигне до всички по веригата незаконни подслушвачи

Колата ухо може да слуша през стени

Трябва ни независима агенция за СРС от експерти, казва Юлий Георгиев

Юлий Георгиев е сред хората, които са наясно с технологията на работа на Специализираната дирекция за оперативни технически операции. Той е бивш директор на Националната служба за сигурност (1995-1997). В момента е председател на УС на фондация „Риск мениджмънт институт – България“.

– Господин Георгиев, стана ли ясно от проверката на прокуратурата дали се потвърждава сигналът на Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и журналисти?
– Според мен напълно се потвърждава на този етап сигналът на г-н Станишев.


– Да, но са проверени едва две трети от сигнала.
– Проверката тепърва започва. Прокурорите са стигнали до това има ли основание да продължават работата за сериозна проверка, досъдебно производство или не. Оттук-нататък започва истинската работа. Самият факт, че колата, с която са извършени тези подслушвания, се намира в прокуратурата, говори за това. Техниката в този тип коли има и способността да слуша не само телефоните, а и разговори извън телефонната комуникация. Тези технически средства могат да прихващат и разговори в затворени помещения.
– Смятате ли, че подслушването е ставало без знанието и контрола на вътрешния министър? 
– Министърът поначало е отговорен за това, което става в министерството, и особено за дирекциите, които пряко ръководи. Той няма да тръгне със слушалките, нито да обработва звукозаписи, нито да определя графици за дежурства. Но той ръководи и контролира тези дейности от позицията си на министър на вътрешните работи и носи своята отговорност, която не трябва да се крие, а да си я поеме.
– Прокурорите показаха схема за „пътя на коприната“ – в светлата част са искането, през даването на разрешение за СРС, разпореждането от вътрешния министър, препращането му към СДОТО. При последващото използване на мобилната техника в „страната на сенките“ всичко се извършва без правила….
– Нарочно е направено така. Безредие, за да може да се върши тази незаконна дейност. Приемете, че директорът на тази оперативна служба има абсолютно същите отговорности като министър. Той е малкият министър на тази дирекция.
– Можем ли да похвалим прокуратурата за работата й по тази проверка?
– Очаквах такъв резултат. Има си индикатори за тази работа. Съвсем кратки срокове бяха спуснати от г-н Цацаров. На второ място безпрецедентно голям екип от прокурори, т.е. това показва отношението индиректно и си помислих, че има на какво да се стъпи. Не само на общи приказки на един анонимен сигнал, но и на конкретни факти и обстоятелства, което е много важно. Т.е. прокуратурата имаше откъде да започне. Прокурорите трябва да бъдат похвалени за това, което правят. Не ми допада това, че малко по-дипломатично, по-умерено се изразяват в констатациите си. Защото има признаци за извършвани престъпления. Тук става дума за организирана престъпна група, която работи в продължение на години, и то в най-деликатната сфера на нашето общество – системата за сигурност. Тя не може да провежда своята дейност без покровителството на висши фигури в управляващата партия. Не става дума само за ГЕРБ, а за всяка управляваща партия, която гарантира на тези хора защита при провал. Това е много важен момент, който не трябва да пропуска. За самата организация, изпълнението, изпращането на поръчки, пренасянето на събраните материали, звукозаписи, текстове си има посредници, координатори, има разни упълномощени лица. Прокуратурата ще стигне и до тях. Такава е схемата, по която се извършва тази престъпна дейност. Лично висшестоящият в системата няма да се ангажира с тази техническа дейност, затова си има координатори, лица. Прокуратурата трябва да стигне дотам.
– Може ли да се възстанови изтритата от служител на МВР информация?
– Мисля, че до 90 процента може.
– Какво ще се случи в СДОТО?
– Ще сложат нови хора.
– Има и други служби, които ползват технически средства – и ДАНС, и ГДБОП.Трябва ли да се извърши проверка и в тях?
– Най-малкото трябва да се проверят процедурите, по които се използват тези технически средства. Според мен процедурите трябва да са много строги и проверяващите да проверяват непрекъснато проверяваните и обратното.
– Как гледате на идеята да се създаде независима агенция, която прилага СРС? 
– Още през 2001 г. лансирах тази идея в моята книга „Българските специални служби Европа“. Там подробно обосновах защо тези служби, занимаващи се с контрол и защита на комуникациите, да бъдат изнесени от системата на вътрешните работи. Трябва да бъдат под парламентарен контрол. Защото оказва се, че ако агенцията се преподчини на Министерския съвет, не се знае какви кабинети ще имаме оттук-нататък. Изкушението да контролираш информацията е много силно. Доколкото знам, такава агенция вече съществува в Англия. И тя много добре се справя. В ръководството на тази агенция трябва да влязат политически неангажирани експерти, представляващи различни сегменти от политическия възглед в обществото- ляво, център, либерали, дясно. И да работят заедно, да контролират тези процеси. Иначе няма да се получи. Това трябва да се случи и в службите за сигурност, и в МВР.
– Ние застрашени ли сме от атентат като този в Бостън?
– След атентата в Сарафово през миналата година трябва да се считаме застрашени от терористична атака.
– Можем ли да се защитим и как? 
– Пълни гаранции никой не може да даде. Но все пак службите функционират в България. Ако за превенция се включат в постоянен режим по-твърди мерки за защита, това може да създаде паника и социално напрежение. Затова се избягва или поне се прави за по-кратък период от време. По-твърди мерки за защита се предприемат след едно такова събитие като атентата в Сарафово или при получаване на сигнали, които говорят за известна достоверност.
Антония Кюмюрджиева

Поместено в: Публикации

Leave a Reply
Изработка на сайт: OnboxMedia