Вековната агресия

Автор:Веселин Божков

От първите дни след Освобождението на България Османската империя възприема курс на враждебност и агресивност, включително и въоръжена намеса във вътрешните работи на България.

Геноцид

Автор:Любомир Шопов

Геноцидът на тракийските българи от 1913 г. Тракийският въпрос и българо-турските отношения

Контраразузнаването

Автор:Петко Кипров, Бончо Асенов

Какво е контраразузнаване? Сянка на разузнаването ли е, негов аналог или негов антипод? Как действат структурите му? Какви средства и методи използва? Защо в “играта без правила” то е незабележимо?

Отдел трети

Автор:Любомир Шопов

Сензационни факти за събития, в които автора е непосредствен участник. За първи път - сто процента истина за „възродителния процес" и позициите на България и Турция, актуални и днес. За насилственото прогонване на българите от Източна Тракия и Мала Азия в началото на миналия век. И за още много-неизвестни до сега неща!

Спасен от изгрева

Автор:Чавдар Тепешанов

Речник на разузнаването и контраразузнаването

Автор:Бончо Асенов

Този речник съдържа 2581 статии, подредени по азбучен ред. Освен това са дадени кратки сведения или са споменати още 897 лица, от които 376 чужди граждани(59 имащи връзка с България) и 521 българи. За улеснение в края на речника има тематичен указател.

Петимата големи шпиони

Автор:Бончо Асенов

Тези истории на петимата най-крупни шпиони в историята на България, разкрити от Държавна сигурност, бях разказал в книгата си „Български ловци на шпиони“, издадена от ИК „Труд“ през 2001 г. Те представляваха част от разгледаната в тази книга история на контраразузнаването в света и в България. И петте случая са класически примери на шпионаж, в които се разкриват както прийомите на разузнаването, така и на контраразузнаването. Те са разказани на основата на оперативните, следствени и съдебни дела на петимата шпиони, а също на споделеното пред мен от оперативни работници, които са участвали в работата по тях. Тогава книгата бе разпространена в ограничен тираж и не достигна до по-голям брой читатели. Въпреки интереса към нея, от издателството не пожелаха да я преиздадат. В последните години обаче излязоха публикации в медиите, а също и книги, в които се разказва или взема отношение към живота на тези петима шпиони. Да оставим настрана това, че има много неверни и дори измислени неща в тези публикации. Повече бях впечатлен от опитите да се представят петимата шпиони като жертви на Държавна сигурност и тоталитарната власт. Че не са извършвали никаква шпионска дейност, а са набедени за това, поради несъгласия от тяхна страна със социалистическата действителност. Това ме доведе до мисълта да преиздам историите на петимата шпиони в отделна книга. За да се каже още веднъж каква е истината за тях. Защото историята е това, което е станало, а не това, което се говори. И защото истината трябва да се повтаря понякога многократно, за да се възприеме от хората. Както първият път, така и сега, изпитвам чувство на благодарност към онези колеги, които споделиха своите спомени от работата им по петимата разкрити шпиони и ми разказаха неща, които ги нямаше в архивните документи. И както тогава, така и сега, искам да посветя тази книга на поколенията контраразузнавачи, отдали най-хубавите години от живота си в защита на националната сигурност.

Турският въпрос и държавната сигурност

Автор:

Това е третата книга на дипломата от посолството на България в Москва след "Отдел", "Трети" и "Геноцид".
Ислямът, Османско иго, Руско-турска война, изселническият въпрос, турските доктрини и България, Държавна сигурност, неоосманизмът и циганският въпрос са част от темите, които Любомир Шопов, син на дългогодишния шеф на Държавна сигурност Григор Шопов, засяга в новата си книга. "Независимо от наименованието на доктрините на турската държава остава винаги една", коментира неоосманизма в интервю за Радио Стара Загора Любомир Шопов.