Турският въпрос и държавната сигурност – книга втора „Измамата”

„Турският въпрос и държавната сигурност – книга втора Измамата” е мащабно политологично изследване на дипломата и експерт по сигурността Любомир Шопов

На пазара е новата книга на известния експерт по сигурността и дипломат посланик Любомир Шопов. Авторът на „Отдел Трети” и „Геноцид” представя днес от 17.00 часа днес, 22 октомври, във Военния клуб в столицата „Измамата”, която е продължение на третата му книга „Турският въпрос и държавната сигурност”, публикувана от ИК ЗЕМЯ през 2016 г. Любомир Шопов е един от най-известните и утвърдени познавачи на Балканската политика и в частност на българо-турските отношения в техния исторически и съвременен аспект. Заемал е дипломатически постове в Москва и във Виена, където е постоянен представител на България на преговорите между Варшавския договор и НАТО за разоръжаване в Европа, от 1985–1988 г. ръководи отдела за Балканските страни в Министерство на външните работи, а след това отдела работа с турското население в ЦК на БКП. Понастоящем той е член на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация „Сигурност”, чест автор на страниците на вестник ЗЕМЯ и други издания, където прави задълбочени и остри външнополитически анализи.

В книгата си посланик Любомир Шопов разглежда междудържавните отношения в миналото и днешни дни, философията и „двойните” стандарти в политиката. Авторът засяга и стратегическия проект „Нова Турция” на президента Реджеп Ердоган, поставяйки акцент върху личността и политиката му. Според Шопов България се намира в един своеобразен трети период на своето развитие, в който държавата губи суверенитет и се превръща в територия, подвластна на западния и турски капитал и с население, интензивно губещо своите традиции, национални ценности и характер. Тази нерадостна констатация дипломатът прави на базата на анализ на огромен масив от геополитическа, политическа и стопанска информация. Амбиция на автора е да проникне в джунглата на лъжите в днешната сложна и бързо променяща се геополитика, на пренареждането на световния ред от еднополюсен към многополюсен, на западането на традиционни и възхода на нови глобални фактори и доктрини. В книгата се маркират и елементи от сложния механизъм на международно общуване, който дава възможност на всеки за лична преценка и отсяване на измамата от истините. А според констатацията на автора най-голямата измама в днешната политика, е че тя служи на интересите на хората.

В изследването, което има не само документален и мемоарен, но и приносен научен характер, посланик Шопов засяга теми като силата в политиката и политиката на силата през вековете, Европа и нейното развитие и следвоенни системи за сигурност след Първата, Втората световна и Студената война. Също така: Външнополитическата доктрина на САЩ, неолибералния модел и господството на глобалния финансов капитал. Предмет на анализ са не само западния модел на развитие, но и неговите разрастващи се алтернативи – Евразия, БРИКС (съюзът между Русия, Китай, Индия, ЮАР и Бразилия), Шанхайската организация за сътрудничество. Извод, е че светът неминуемо вече живее в нов, многополюсен световен ред.

Във вътрешнополитически план Любомир Шопов анализира прехода като Трета национална катастрофа. В областта на вътрешната политика на южната ни съседка, авторът развива свой нестандартен поглед към турските доктрини към България и разлома между политическите възгледи, стратегиите и тактиките на двамата най-изувени турски лидери в последното столетие – Мустафа Кемал Ататюрк и Реджеп Таип Ердоган. В частта „Възродителните процеси в България и Турция” Шопов се спира на държавната политика към малцинствата в Турция, която е слабо позната у нас. Не са спестени и изводите за политическата линия на премиера Бойко Борисов и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган като визии за отношенията България-Турция. Книгата завършва с емоционален авторов текст под заглавие „Монолог за епилог или некролог на българската държава?”.

Експертите на ЗЕМЯ са единодушни, че книгата „Измамата” ще е едно от събитията на 2018 година в областта на политическия и външнополитически анализ, защото тя развива своите тези извън изтъркания език на статуквото и традиционните парадигми за анализ на международните процеси. Тя със сигурност е ценен документ, защото е писана в първо лице – не от кабинетен изследовател, а от автентичен участник в едни от най-драматичните страници в новата ни история, познавач на тайните и явни механизми на балканската и европейска дипломация.

Теофан Германов